Gjør godt likevel

Den som er ærlig kan bli sveket av andre, vær ærlig likevel. 
Den som er vennlig kan bli baktalt av andre, vær vennlig likevel.
Alt godt du gjør i dag kan bli glemt av andre imorgen, gjør godt likevel.
Alt du bygger kan bli ødelagt av andre, bygg likevel.
Til slutt er alt mellom deg og Gud, det dreide seg uansett aldri om deg og de andre.

Disse ordene henger midt i et hav av NHL-plakater over Amats seng. Det er snart 16 år siden han ble født og en sykepleier hvisket dem som en bønn i øret på moren hans. Vi møter Amat for første gang på rommet hans. Der har han skøytene sine som han bærer frem og tilbake til ishallen hver morgen, oppbevarer dem sammen med alt han drømmer og tror på.

Fatimas bønn for sønnen virker tilforlatelig når du leser den første gang, men akkurat som Anas smoothiefest og Kevins målfest er dette første møtet med Amat historien hans i et slags mikrokosmos. Man legger kanskje ikke så godt merke til vaskehjelpens sønn, men han er med henne på jobb hver morgen. Der kan han trene på isen i fred. Han spiller på guttelaget sammen med kompisen Zacharias, men snart skal Amat bli håndplukket til juniorlaget og testet. Vil han være ærlig, vennlig, gjøre godt og oppfylle ordene i Fatimas bønn?

Jeg har sett nærmere på Amats heltereise, jepp - den følger oppskriften forbløffende godt. Særlig interessant ettersom jeg ikke klarte å identifisere helten først. Alt jeg så var Kevin, og selv om det står i rene ord at Amat også har noe helt spesielt, var det vanskelig å se han.

Men jeg liker jo både Campbell og litterturteorien hans, så jeg har plukket fra hverandre Amats heltereise og sett nærmere på den.



1. Ordinary world
Fatima og Amat bor helt nederst i Sänkan. Amat er født på den andre siden av verden og farens hans døde på havet omtrent rundt den tida han ble født. Men Amat og Fatima kom seg til Björnstad og Fatima har skapt et liv for dem her.

Som så mange i Björnstad spiller Amat hockey. Han begynte sammen med kompisene Lifa og Zacharias. Lifa har slutta for lengst og Zacharias går der bare fordi Amat går der og foreldrene hans så gjerne vil det. Selv vil han mye heller game. Ingen fra Sänkan blir skikkelig gode i hockey. Før eller senere slutter de og trekker ut i "gangsterlivet".

På skolen blir Amat og Zacharias knuffa rundt av de to år eldre gutta på juniorlaget. Særlig Bobo er ute etter dem og Zacharias er den som får gjennomgå verst. Amat er forelska i en jente i klassen også, Maya. Og selv om han prøver å få oppmerksomheten hennes, virker det ikke engang som hun vet at han finnes.

Dette er Amats verden.

2. The call to adventure
Sune ser Amat trene. Synet får han til å minnes Peter som barn og til å tenke på Kevin. Han vet at juniorlaget trenger fart og foreslår Amat for David som trenger en rask spiller til den forestående semi-finalen.

Vi får bli med Amat og Zacharias på trening. David betrakter dem fra tribunen og ser hva Sune mente. Han tilbyr en litt nervøs Amat å trene med juniorlaget samme kveld. For å gjøre det må Amat etterlate Zacharias alene utenfor og bli med inn i garderoben på nytt.

3. Refusal
Vi ser ikke noen klar motstand fra Amat selv. Dette er drømmen hans. Likevel er han nervøs når han sitter i garderoben. Der er nemlig Bobo som alltid har mobbet han. Han har Lyt i ryggen og fortsetter i kjent stil. Gir Amat pepper for å være vaskedamas sønn, får med hele laget på å gjøre narr av den nye spilleren.

Den eneste som er nogenlunde høflig mot Amat, er Kevin. Amat ser opp til han. Det viser seg at Kevin bare er interessert i å spørre om han kjenner Maya og om han vet om hun er sammen med noen. Amat misliker spørsmålet, men støtter seg til alle slagordene som er hengt opp i garderoben. Den som har fått mye forventes det mye av, er de siste ordene han ser før han går ut på isen. (Så kan man spørre seg om Amat har fått mye, men hans synes nok selv det, særlig i og med at han har fått denne sjansen.)

Amat er den minste på isen, han har alltid vært det. Fra han var åtte år, har alle sagt at han ikke kommer til å klare neste nivå, at han ikke er hard nok, sterk nok, stor nok. Men han ser rundt seg nå, og imorgen spiller dette laget semifinale. De er et av de fire beste juniorlagene i hele landet. Og han er her. Han ser på Lyt og Bobo, på Bengt og David, på Benji og Kevin og han har tenkt å vise dem at han kan spille. Om det så tar livet av han.

4. Mentor/helper
Dette punktet er komplisert og strekker seg gjennom hele Björnstad-boka. Den første treningen Amat er med på sammen med juniorene er en del av motstanden han møter på vei til målet om å spille på juniorlaget. Ingen motstand er på dette punktet tydeligere enn Bobo. Testen Amat må bestå for å vise at han er verdig, blir å score mot Bobo som gir han helvete på isen.

Likevel er det Bobo som skal bli Amats følgesvenn på laget. Amat scorer mot Bobo etter flere forsøk. I semifinalen imponerer han ved å score et mål. Samme kveld blir han invitert til Kevins fest. Det er Bobo han får best kontakt med den kvelden. De er femten og sytten år gamle og om ti år skal de huske denne kvelden, da alle andre hadde fest inni huset, og de stod her ute og ble venner.

Det er fremdeles en bit igjen før Bobo virkelig skal vise Amat at han er en venn å stole på, men det kommer jeg tilbake til i de neste avsnittene.

5. Crossing the treshold
Amat scorer og viser en gang for alle at han har noe på juniorlaget å gjøre. Etter kampen blir han invitert på fest hjem til Kevin. Dette er lagets aller helligste, det som holdes "hemmelig" for de voksne. Likevel blir han ikke nevnt når Lyt snakker om angrepsrekka. Så han er kanskje invitert inn, men han har fortsatt ikke helt tatt steget.

Det er flere ting som trekker Amat til festen. Han vil feire med laget sitt og være en del av dem, men han er også forelsket i Maya og vet at hun skal dit. For å komme inn må Amat etterlate Zacharias, et svik Zacharias og etterhvert også Amat selv skal føle sterkt på.

6. Test/allies/enemies
Amats prøvelse kommer samme kveld. Kevins hus er en helt ny verden for han. Flere rom i huset er like store som Amat og Fatimas hele leilighet. Likevel er ikke alt som det skal. Amat klarer ikke å oppnå den kontakten han ønsker med Maya. Hun har bare øye for Kevin.

Når han får høre av Ana at hun har blitt med Kevin opp og at Ana stikker fordi hun ikke gidder å vente mer, går Amat opp i 2. etasje for å lete etter henne. Han åpner døra til Kevins rom. Ser at det er mye på det rommet som ligner hans eget rom. At plakatene er de samme, at Kevins idealer er gjenkjennbare.

Men han ser også voldtekten. Ikke bare ser den, men det at han kommer inn forstyrrer Kevin såpass at Maya klarer å komme seg løs og løpe vekk derfra. Når hun tar seg ut av huset følger Amat etter henne, vil hjelpe. Han oppfordrer henne til å anmelde, men forstår ordene hennes om at hun ikke vil komme noen vei med å gjøre det, så han gråter sine modige tårer og går hjem. Det er ikke mer han kan gjøre for Maya der og da.

7. Approach
Amat ringer og ringer Maya i dagene etterpå. Vi ser ikke dette fra Amats synsvinkel, så vi vet ikke annet enn at Maya avviser anropene hans.

Når vi møter Amat igjen, er det på skolen på mandagen. Han ser Zacharias ved skapene. De har ikke sett hverandre siden helgen, først nå slår det Amat at han kanskje burde ha ringt. De snakker om det som har skjedd, men blir overfalt av to avgangselever som fortsetter den kontinuerlige mobbinga, særlig av Zacharias. Denne gangen kommer Bobo dem til unnsetning istedenfor å være pådriver for mobbinga. Det redder dem, men Zacharias identifiserer korrekt at det kun er fordi Amat nå er en del av laget, og Amats samvittghet blir trigget overfor Zacharias.

Kevin vet at Amat har sett noe og forsøker å nærme seg Amat på treninga samme kveld. Forespeiler at de to kan bli det beste teamet laget noen gang har sett, for ja, Amat burde jo vite hvordan damer er.
"Vi kommer til å bli et jævla bra team, du og jeg. På A-laget."
Amat vet innerst inne at dette er feil, men han lar seg friste. Blir med Kevin, Bobo og Lyt på kino er en del av gjengen.
De spiller hockey på sjøen den natten, fire gutter, og alt føles enkelt. Som om de var barn. Amat forundres over hvor lett det er. Å være stille for å få være med.

Så blir Kevin arrestert før kampen, og leseren er usikker på om Amat skal ta det rette valget.

Spørsmålet blir ikke besvart på lenge. Laget taper og vi er ikke egentlig med Amat gjennom denne delen av historien. Han dukker opp på nytt når han blir stoppet langs veien av en gjeng fra Gruppen og testa. De snakker pent om han, om at de vil ha han med videre på A-laget. Du, Benji, Filip, Lyt, Kevin. Alt er en test for å sjekke reaksjonen hans når de snakker om Kevin. Amat tar hintet, men han klarer ikke å holde maska. Gruppen skjønner på Amat, uten at han sier noe som helst - hvor han står.

Neste gang vi møter Amat er det Kevins far som frister han. Med penger og en god stilling for moren hans der hun slipper å vaske. Dessuten påpeker faren at det faktum at Amat var veldig full og at han er forelsket i Maya vil gjøre vitnemålet hans lite relevant. Amat blir veldig usikker da, men han kaster fra seg pengene han får uten at vi egentlig får vite hva han har tenkt å gjøre. (Dette er et litt merkelig trekk, synes jeg. Handler nok litt om å vise innblandingen fra Gruppen.)

8. Ordeal
Det går igjen tid før møtet om Peters skjebne skal avholdes i ishallen. Altså skal klubbstyret ikke ta stilling til spørsmålet om Kevins skyld, men om Peters valg å få han arrestert rett før en så avgjørende kamp var for skadelig for klubben til at han kan fortsette som sportssjef.

Vi er med Amat på tankeprosessen denne gangen. Både når han snakker med gutta på laget og når han snakker med moren om pengene. Vi ser og forstår tvilen hans. Tungen på vekskålen kommer fra Fatima:
Jeg vet ikke hva du vet. Men hva det enn er så er det tydelig at noen der ute er livredd for at du skal fortelle det. Og la meg da fortelle deg noe, min elskede gutt: Jeg trenger ingen menn. Jeg trenger ingen mann som kjører meg til ishallen i en stor bil om morgenen, og jeg trenger ingen mann som gir meg en ny jobb jeg ikke vel ha. Jeg trenger ingen mann som betaler regningene mine og jeg trenger ingen mann som gir meg beskjed om hva jeg skal mene, tenke og føle. Jeg trenger bare en eneste mann: sønnen min. Og du er ikke alene. Du har aldri vært alene. Du trenger bare å velge hvem du vil være sammen med.

Så Amat går og gjør det han er lært til å gjøre og det som står i bønnen på veggen på rommet hans. Han vet han kan bli sveket i dette, men er ærlig likevel. Han tar seg inn på møtet som egentlig består av klubbens styre og av foreldre med interesser i klubben, og han stiller seg opp og legger alle kortene på bordet.
Jeg heter Amat. jeg så hva Kevin gjorde mot Maya. Jeg var full og jeg er forelsket i henne. Jeg sier det rett ut for at dere løgnaktige jævler ikke skal behøve å si det bak ryggen min når jeg går ut herfra. Kevin Erdahl vondtok Maya Andersson.

Amat har scoret mål for juniorene, vært delaktig i deres triumfer. Han er på god vei til å nå drømmen sin, men det er dette som er den riktige heltedåden hans. Vitnemålet hans snur forsamlingen. Får dem til å innse at voldtekten virkelig skjedde, og at det er noe de må ta innover seg.

9. Reward
Amat sørger for at Peter beholder jobben, at sannheten kommer for en dag. Dessverre betyr ikke dette at han automatisk får noen belønning.

Maya er tapt for han, han og moren måtte gi avkall på pengene og jobben Kevins far forespeilet. Dessuten er Björnstad hockey i full oppløsning etter dette. Amat vet ikke en gang om han kommer til å få spille til høsten. Lyt og gjengen hans tar saken i egne hender. Banker Amat for det han sa.

Den eneste grunnen til at Amat klarer seg er at Bobo snur og forsvarer han i siste øyeblikk. Så Amat har fått en venn. Men tror med Fatimas ord om at den som er ærlig kan bli sveket av andre, opplever Amat å miste laget sitt, gjengen som nå var villige til å være venner med han og sin anseelse på å si som han gjør. Likevel står han ved det valget.

En liten trøst blir gitt oss der framme, og kanskje er det et tegn på at Amats heltereise ikke er helt fullført. I Vi mot er får vi et "ti år seneren"-frampek om Amat der vi får vite at han vil være hockeyproff om ti år. Vi vet også at Björnstad Hockey og de som er igjen der på ingen måte har gitt opp Amat. I siste scene i Björnstad er Amat med når skøyteskolen begynner.

Da de var små var de redde for bjørnen, noen ganger er de det fremdeles.

Jeg håper vi får være med når Amat endelig får sin store belønning og heltereisen hans er over en gang for alle, for virkelig - det er ingen i disse bøkene som er så renskårne helter som Amat.

10. Road back
Vi må bevege oss inn i Vi mot er for virkelig å se Amat "gjenforenes" med opphavet sitt, med folka fra Dumpa. Han har ikke lenger noe lag å spille for. Til og med Peter Andersson er avvisende når man spør. Det er da Lifa stiller opp for han da. Som tar han i det og sier at han må fortsette å løpe.
"For uansett om du gir opp eller ikke kommer ungene her til å gjøre som deg. Så du skal fuckings trene. For når du er proff i NHL og blir intervjuet på tv, skal du fortelle at du er herfra. At du kom fra Sänkan og du ble noe. Og hver eneste jævla unge i gårdene våre kommer til å vite det. Og de kommer til å ville bli som deg, ikke som meg. [...] Vi løper med deg. Hver eneste tulling her løper med deg. Hele sommeren hvis det er nødvendig.

Lifa og alle fra Sänkan løper med han og trener med han gjennom hele sommeren. Han hadde ikke noe lag, så de ga han en armé.

Amat kommer aldri til å glemme hvor han kommer fra.

11. Atonement
Samtidig har Amats vennskap med Zacharias kommer veldig skjevt ut da Amat fikk sin mulighet til å spille på juniorlaget. De er fortsatt venner, men det er ikke vanskelig å se at Zach føler seg etterlatt. Den største delen av Amats plot i Vi mot er handler om nettopp dette.

Hvordan Amat får foreldrene til Zach til å skjønne at hans e-sport kan være en like stor bragd som hva Amat utretter på isen. Vi skjønner også at vennskapet mellom Amat og Zacharias på ingen måte er over.
En gutt fra Sänkan som heter Amat, som alle trodde var for liten og svak til å bli skikkelig god i hockey, kommer til å løpe langs landeveien helt til NHL. Han blir proff på isen, hans barndomsvenn Zacharias fra huset ved siden av blir proff foran dataskjermen.

12. Return
Amat blir inkludert i A-laget i Vi mot er, selv om han bare er 16 år.
Björnstad hockey har ikke lenger et juniorlag. Det nye A-laget er helt annerledes enn folk så for seg, men Amat, Bobo og Benji er de viktigste spillerne der.
Amat er den første av de tre som får barberskum i skoene, allerede etter første trening. Han er med og scorer selv om laget fortsatt har til gode å vinne. Jeg er spent på veien videre for Amat, for han er ikke helt ferdig med heltereisen sin ennå.

Likevel: Er det noen som er helten i denne historien så er det Amat. Han har mange klassiske heltetrekk. Den minste, svakeste. Han er unseelig, født i et land der de ikke en gang har hørt om skøyter og han har vokst opp i beskjedne kår. Backman er kjent for sine eventyrgrep. Amat er på mange måter en skjult prins. Han er en Jon Snow, en Arthur Pendragon, en Aragorn og en Espen Askeladd i ett.

Og viktigst av alt; han er alt Kevin Erdahl ikke er.

Comments

Popular posts from this blog

Ikke en sånn som får en lykkelig slutt?

2020 - året det var så mye tid til å lese

Men så må vi ikke glemme bjørnen...