Posts

Showing posts from 2005

En liten nyttårshilsen fra Chess

Image
I god gammeldag yin-yang-stil! 

Godt nyttår!

Som en godtgjøring for de månedene jeg ikke har postet noe som helst, kommer det plutselig to poster på samme dag. Heretter skal det bli andre boller! Ingen eksamen å tenke på, noe som faktisk betyr at jeg har tenkt å ha et liv i året som kommer. I og med at det har vært noe det har vært lite av siste halvår. Vet det er litt tidlig å komme med sånne hilsner, men i redsel for å glemme det imorgen: Godt nyttår til alle på fire og to, Til kua med klaver og hesten med sko!

Nasjonalisme

Nasjonalisme er et pussig fenomen. Det har jo hatt en vill innvirkning på hvordan Europa og mange andre deler av verden ser ut idag. Og det som egentlig er litt underlig, er spørsmålet om hvor naturlig den er. Ideen har vært utrolig virkningsfull, men det er kanskje først og fremst fordi den så veldig spiller på menneskets behov for å høre til, og å være en del av et samspill. Og så har noen kriterier blitt opprettet på bakgrunn av dette for hva som tilhører nasjonen og hva som ikke tilhører. Men også disse kriteriene er utrolig variable. I Norge går det på språk og historie og kanskje generell verdensorientering. Men kan vi lenger si at det går på ting som religion, folkeslag etc? (Ja, jeg vet at det ble litt fy fy å tufte nasjonalisme på bakgrunn av folkeslag etter nazismen, og det bør det også være. Men vi kan jo ikke nekte for at mye nasjonalisme faktisk er bygget opp på det og fremdeles bruker det.) USA har de en nasjonalisme som ikke skal ha med opphav å gjøre i det hele tatt, me

Det norske idealet?

Det har blitt mye jobbing og lite blogging i det siste. Det har jeg nå en slagplan for å rette på! (dvs. det er ihvertfall min intensjon å rette på det, så får vi se hvordan det går med jobb, eksamen og alt mulig på så kort tid..) Vil bare begynne med en hyldest til det gamle norske kvinneidealet. Skulle ønske dagens ideal kunne være litt mer som dette.. Kjerringa mot strømmen I denne tid da frihet aktes lite kan det for nordmenn være godt å vite at vi har fostret her på hjemlig mark en frihetshelgen større enn Jeanne d'Arc Hun var en av dem hvis nese det er ben i, for hun var født prinsipielt uenig Hun har fordi hun var så vrang og vrien, fått evig liv i folkepoesien Og sjelden var en dame som fikk plass i et eventyr - så eventyrlig trassig! Hun lot seg ikke engang overmanne da hun ble holdt med hodet under vannet. Da var det bare stemmen vannet kvalte For hun stakk hånden opp, og hånden talte! To fingre dannet klippende en saks Så drev hun opp mot strømmen som en laks. Og over fo

Spørsmål..

Sånn går det når man har jobb! Blir ikke tid til mye annet enn nettopp å jobbe. Derfor må jeg være kort idag, selv om det er lenge siden jeg har sagt noen velvalgte ord sist. Har bare to spørsmål: 1. Hvorfor finnes det ingen mellomting mellom å ha det travelt og å kjede seg? 2. Hvorfor er man ikke verdensmester i en ny jobb med en gang? Jeg vil være det!

Jeg har jobb!!

Endelig! Aldri har jeg vel ønsket meg noe så mye. Nå som jeg har det, er det nesten uvirkelig. Har ikke helt fattet det enda, faktisk. Har vært så lenge i bekymringsmodus nå at jeg neste ikke trodde det skulle gå over noen sinne! Tror ikke noen uker har vært så lenge som de fire siste ukene. Dette er genialt. Så mye mer genialt enn jeg i dethele tatt hadde våget å håpe!

Rupert..

Har et spørsmål til J.K.Rowling etter å ha lest Harry Potter and the Hlaf-Blood Prince sånn nesten ferdig. På side 454 snakkes det om en Rupert. Hvor kom han fra? Kan det være at hun har store planer om å skrive inn Rupert Grint i serien, eller har hun rett og slett forvekslet romanen med filmmanuset? Litt mer bok og litt mindre film hadde vært bra! (Ihvertfall i boka,s om såvidt jeg kan se, faktisk er en bok - verken mer eller mindre..) Også to småting til; - Finnes det virkelig ingen andre gråtoner enn sort og hvitt? - Hvorfor gidder Voldemort, som tross alt er så kaklende ond, å tilpasse seg Harry Potters skoleår med å gjøre noe ondt? Hm.. Kanskje ikke så farlig med kvaliteten på bøkene når man vet at de uansett selger...

Hjelper ikke sier hvem?

Takker Dagbladet nok en gang for unyttige opplysninger . For en gangs skyld har de faktisk oppgitt navn på forskere, og gjort rede for forskningsmetoden. Allikevel trenger man ikke være forsker for å se at en overdose C-vitaminer fungerer når man kjenner det klør i halsen. For å vite det, holder det med å være disponert for forkjølelse, og ha forsøkt overdose en gang eller to. Mulig er det selvfølgelig at effekten er psykologisk, men hvorfor da ta livsløgnen fra folk?For meg var det ihvertfall velfungerende til nå..

Endelig har jeg også fått meg kamera :-)

Image
Derfor er jeg nå også katteeksibisjonist..

Verdens mest flåsete kåring

Forbes Magazine kårer "verdens" mektigste kjendis, også kjent som USAs mest omtalte/mesttjenende person. for jeg kan ikke se hvilken makt Oprah Winfrey har over meg. Ei heller Mel Gibson eller Tiger Woods. Mulig kåringen er riktig hvis man hadde kalt den USA's mektigste kjendig, men jeg kan fremdeles ikke forstå hvilken makt for eksempel Mel Gibson skulle ha over folk. Shaquille O'Neal (nummer 5 på lista) har jeg ikke engang hørt om. Hvordan kan denne personen da være en av "verdens" mektigste? Lista inneholder stort sett 80% amerikanere, noen få europeere (hvorav over halvparten er engelskmenn), og en stakkars brasilianer. Så hva kan dette være annet enn nok en runde tull og tøys fra verdens mektigste land? Jeg ser ihvertfall ikke en eneste virkelig mektig person på denne lista..

Verden vil lures del 576..

Greit, så er det kanskje noen som trenger forskere til å konstatere at sløving motvirker trøtthet . Man kan vel ikke forvente at alle skal være så lure at de skal oppdage dette selv.. Det som kanskje er trist, må være der Dagbladet nok en gang bygger opp under hvor synd det er på oss som lever i dagens samfunn, og hvor stressende vi har det. (Vi må jo tross alt jobbe hele 8 timer (sånn ca) daglig, og det er visst fryktelig mye for noen. Ser ikke helt den. Mitt budskap ville nok heller vært: "Sløv mindre!" Verden er jo full av sløvere. Alt for full av det! Og tro ihvertfall ikke at man blir lurere av å se på søppel-tv. Det er kansjke den tristeste konklusjonen noen har klart å trekke idag!

Noe som er trist..

Vel, jeg er ikke helt ved mine fulle fem idag. Har tilbragt dagen med å se prikker som ikke eksisterer, alternativt sove. Ikke spesielt givende. Og jeg som hater å være syk! (Det er derfor jeg aldri er det..) Men det er ikke egentlig det som er trist. Sykdom er greit, sykdom går over.. Verre er det da med Sara. Sara var en katt. Faktisk bare en kattunge. Hun rakk aldri å bli mer enn tre og en halv måned før hun ble påkjørt og døde idag. Nå var hun ikke min katt. Jeg sitter heldigvis med min Chess krøllet sammen ved siden av meg. Sara hadde jeg bare møtt et par ganger. Hun tilhørte min tante og onkel og mine kusiner. (Hvis man da kan si at en katt tilhører noen..) Allikevel blør mitt store kattehjerte (den delen som ikke er sort..) over å høre at hun døde så tidlig! Hun var en utrolig søt og livsglad liten pus, og hun fortjerner en post. Egentlig fortjente hun mye mer, men det er dessverre for sent nå..

Dagen idag

Kan ikke for at jeg blir litt fascinert av datoen 6.juni. Så er det altså nok en gang den store kirkebrennedagen. Erfarte nettopp det med egne øyne i Harz for et par år siden. Vi skulle se den norske stavkirken som stod der. Riktig nok stod den der, men det året i lys lue for anledningen. (Typisk, når man endelig skal se noe interessant..) Men til neste år blir det sikkert verre... Da er det tross alt 2006 i tillegg. Kan ikke helt tenke meg at det bryr alle at det magiske tallet ikke lenger er 666, men 616 Det er også D-dagen, og 61 år siden landgangen i Normandie. OperasjonOverlord har kanskje fått støøre viktig het enn strengt tatt realistisk opp gjennom historien. Men det er ingen tvil om at dagen er verdt å huske! Selv om det kanskje ikke var den ene faktroen som snudde 2.Verdenskrig, var det en av de viktige faktorene. Ja, også er det den Svenske Flaggans dag. Grattis :-) Nyt dagen alle svensker, imorgen er det 100 år siden dere mistet Norge :-)) Hm.. det må være en spesiell dato

Fascinerende relativitet..

Merkelig at den samme setningen kan høres forskjellig ut, avhengig av hvem som sier dem! Innså det idag. En venninne av meg har fått barn, og jeg skulle besøke henne på sykehuset. Jeg har ikke skrevet mange gratulasjonskort til nybakte foreldre før, og spurte en kollega om råd om hvordan jeg skulle formulere meg. Ettersom hun (barnet, ikke min kollega) er født på en dag med sol blandt mange regndager, foreslo min kollega at jeg skulle skrive "Gratulerer masse med den lille solstrålen!". Jeg syntes dette var et veldig godt forslag. For en gangs skyld skulle jeg trå til med en skikkelig hyggelig hilsen til de stolte foreldrene. Da jeg kom hjem og sette ideen ut i livet, annonserte jeg hva jeg hadde tenkt å skrive for mine samboere. Svaret fra dem var med en gang: "Kan du ikke da like godt skrive "Gratulerer med søvnløse netter, barneskrik og 20 års forpliktelser! Jeg må innrømme at jeg nesten ble litt fornærmet over det. Hadde ikke reflektert over at noe som egentlig

Det er offisielt..

Image
Det hjelper ikke å sette inn løvetannbilder og late som.. Your Heart is Black What Color is Your Heart? brought to you by Quizilla isj.. kunne ihvertfall ha vært litt lilla i kantene.. eller noe mer spennende..

Jeg vil at sommeren skal bli..

Image
I og med at de mer eller mindre er sommer, og jeg forsøker mitt beste å imitere sommer så lenge.. Ok, det er kanskje ingen sol, men det ligner litt. Og alle kan vel trenge litt sol iblant, selv om det regner sidelengs til tider :-)

Apro Pos St. Malachy..

Profetiene lever fremdeles .. Så hva kom først - høna eller egget, eller profetien eller navnet ;-) Uansett - må bare få skrevet den boka..

Verdens rikeste land..

Det er ikke det at Bawer ikke har et par poenger i sin artikkel om norsk "fattigdom" i New York Times . Men; - hvordan kan tall fra og om EU og USA brukes som belegg for den påståtte norske fattigdommen? Dette er da langt fra korrekt kildebruk! - hvorfor skal et kulturelt fenomen, som matpakke, betraktes som et "tegn på fattigdom"? - hvor kommer påstandene om dårlige biler og gamle møbler fra? En synsing som er totalt uten belegg i artikkelen forøvrig! Når det så gjelder nordmenns omtale av Norge som "verdens rikeste land", stiller han helt klart et par velplasserte spørsmål, i forhold til den offentlige fattigdommen i landet. For om rikdom er penger i fond eller god standard på offentlige tjenester, kan være et nyttig spørsmål å stille.

Enden er nær..

...for Roma.' Ihvertfall ifølge St. Malachy. Denne mannen fra har forutsett paver siden 1100-tallet, og med forbøffende nøyaktighet. Ifølge han er Johannes Paul II den tredje siste paven, som han kalte "De Labore Solis". Pave Johannes Paul ble født under en solformørkelse. Når han begrave på fredag, er det igjen solformørkelse. Etter de to neste pavene, skal Roma ødelegges, og dommeren skal dømme folket.. Dette var litt skummelt. Nå er ikke jeg den som tror for mye på profetier, men kanskje det hadde vært greit planlegge den Romaturen i nærmeste fremtid - så man er sikker på at den blir noe av ;-)

Kulogikk

Fordi jeg liker enkel framstillinger.. (Og kanskje fordi min nye misjon i livet visstnok ser ut til å bli å opplyse folket..) Kulogikk Og ellers - visdom fra en klok mann som alle burde høre: (er visst i dyrehjørnet idag..) There are two means of refuge from the misery of life -- music and cats. - Albert Schweizer

"Det er typisk norsk...

...å være god", sa Gro Harlem Brundtland i sin tid. Det kan så være. Underet er hvor det hele kommer fra å være god. Det er i min erfaring også typisk norsk å ikke unne "de gode " å være gode. Tenk om man selv ville framstå som middelmådig i forhold.. Fryktligere kunne det kanskje neppe bli? Det som kanskje er mest bekymringsverdig, er at hele indoktrinerngen av janteloven begynner allerde i skolen. La oss kalle det "taperkultur".. Observerte det selv, i løpet av min lille gjesteopptreden som lærer nettopp. Min elev - la oss kalle han "Ole", var et fryktelig problembarn: Han har et høyt faglig engasjement, og meget gode evner. Blant annet har han evnen til å trekke konklusjoner på bakgrunn av og utover det han lærer gjennom undervisningen. Ole er utadvendt, og våger å henvende seg til andre elever uavhengig av ”sosiale koder”. Han er også populær nok. Sjarme, bekymringsløshet, mange klovnestreker og mye liv gir han en viss status. Men han krever mye o

For mye av "det gode"

Egentlig skulle jeg kanskje brukt dagen til å skrive et eller annet om Kents nye cd her. Etter to dagers gjennomhøring, er jeg fullstendig fascinert (som alltid). Musikken er fengende, tekstene er vakre.. Vil bare meddele alle at Du & jag Döden er skikkelig verdt å ha! Det ble den kortfattede versjonen, ettersom jeg faktisk har langt mer å si om dagens meget grafiske nettutgave av Dagbladet. Idag morges, var førsteoppslaget henging i Irak over hele skjermen. Historien er mer enn motbydelig nok. Det var ikke nødvendig å sette inn tre detaljerte bilder! Et hadde vært mer enn nok. Senere kom bildene av den voldelige USA-baserte gjengen, som banker sine egne som en opptaksprøve (og det er vel bare begynnelsen). Spesielt kunne jeg gjerne vært foruten video av det hele. Nå må jeg innrømme at jeg ikke så på videoen, men jeg er ganske sikker på at jeg fikk med meg historien uansett. Historien i seg selv er mer enn viktig nok å fortelle. Ser ingen grunn til at den ikke burde vært fortalt.

Vannskader..

Kan noen fortelle meg hvorfor jeg har fått en pus som tror at vannskålen er kattebad? Og hvorfor i all verden han har mest lyst til å rulle seg rundt i dusjen når det er vått på gulvet? Jeg har forsøkt å fortelle han at katter skal hate vann, men da ser han bare rart på meg.. Og bare en ting til.. Hvorfor velger Indiska å åpne butikk i Oslo akkurat den måneden jeg ikke har penger? jeg vil jo ha alt der..

Kinasjakk

Mulig det er et spill for bestemor/bestefar. Mulig det til og med blir kjedelig i lengden, men tross alt, det er kinasjakk ! Hurra for kinasjakk :-) Det gjør verden litt bedre. det, i likhet med lesende meksikanske politimenn . Jeg er ikke helt sikker på om det vil hjelpe, og for hva det så skulle hjelpe. De er ihvertfall søte, dessuten er jeg sikker på at Cervantes og St-Exupéry smiler stort (om enn i kosmisk forstand..). Tja.. Det var bar noen av de tingene som var bra i verden.. I likhet med at solen skinte da jeg stod opp imorges og mye mer :-)

Eventyr i egen bakgård

Jeg bor i tredje etasje i en bygård, på St. Hanshaugen i Oslo. Det ligger en fin, gammel kirke like ved. Over veien og opp en bakke, så er du utenfor gamle Aker kirke. En gang fylkeskirken for hele Vingulmork. Gamle Aker kirke fra ca år 1100 er eldste bygg på Østlandet. Nå like mye et monument over byens historie som Guds hus. Uten å kunne stille kunnskap bak påstanden, var jeg overbevist om at stedet må ha vært åstedet for mystisk virksomhet fra tidenes morgen. Ved nærmere undersøkelser, kunne flere kilder konstatere at det såvisst fantes sagn rundt stedet. Sagnet forteller om dragehuler under kirken. Haugen kirken står på, skal etter sigende hvile på fire stolper av rent gull. Under stolpene er et lite tjern der fire gullender svømmer. Det er nettopp denne skatten, gullendene, som dragen vokter over. Dragen har også hule et sted ute ute på Hovedøya. Mang en natt farer dragen av sted i nattens mulm og mørke for å passe sin geskjeft der. Drager er fascinerende vesner. Fantasi eller ikk

Tid...

.. er en utrolig lite fleksible ting. Og det verste med det hele, er at den alltid går framover. alltid og overalt. Ikke det - det er utrolig hvor mange som har gjort denne observasjonen før meg. Du begynner å forstå at tiden går fort når du begynne å snakke om den. som barn syntes ihvertfall jeg at alle voksne som snakket om hvor fort tiden går egentlig høres ganske patetiske ut. Når man så våkner opp en dag og innser at man er en av disse sære voksne som sier sånne ting hele tiden må man dessverre samtidig innse at man er blitt litt gammel. (Eller kanskje ikke gammel, men gammel nok, og alt er relativt..) Når du tar deg selv i å si at klærne på Lindex ikke lenger er så "kjerring" som du syntes de var før, er det også en mulighet at det er du som har forandret deg. Og allikevel kan man kanskje føle seg omtrent i samme aldresgruppe som sine 14 år gamle elever. Litt absurd egentlig.. Kanskje en spesiell erfaring fra en måned som lærer på ungdommskolen. disse barna var jo søren

Hvalper...

...og det på forsiden av Aftenposten . Ikke nok med at det skal være tabloide i formatet, jammen må de begynne å skrive tabloid også.. Fjellreven sliter nok som det er, de trenger ikke belemres med hvalper i tillegg. (Ok, de merker sikkert ikke så mye til saken..) Valper derimot, vil sikkert være velkommen ;-) Godt Aftenposten bare for noen få dager siden annonserte at "Superlærere skal redde norsken." Det trengs!

Eskapisme..

Nok en gang et av disse temaene jeg hadde planlagt å skrive om lenge, og som jeg har mye å si om. Det var bare saken å faktisk få det skrevet ned.. Som overskriften antyder, mener jeg her evnen til å drømme seg bort. Vandre inn i en historie og bli der en stund, eller rett og slett pynte litt på sin egen historie. Wikipedia omtaler fenomentet slik . Ikke en udelt positiv omtale. Eskapister er frustrerte, og ikke istand til å takle sin egen hverdag. Så hvorfor er det da så mange av dem? for kan vi ikke si at den enkleste formen er kanskje å zappe på tv kveld etter kveld? Forsvinne inn i en verden av flimrende bilder, glossy farger og andres skjebner. Men hvem kan vel ikke kjenne seg igjen i den beskrivelsen? Akkurat tv-kveldenes form for eskapisme er så vanlig at det er allment godtatt. Vi lever i det ultimate "brød og sirkus"-samfunnet, der hver husstand har sin egen hjernevaskemaskin stående i stua, og gjerne et par til plassert strategisk omkring i huset. Og hvis de

Isj...?

Ser ut til at man ikke trenger å være katolikk for å skrifte . Vel, kanskje noen føler seg bedre... Eller kanskje noen lesere får like mye kick av dette som av Reality-tv? Hvem vet. Kan jeg bare få si at begge deler gjør meg kvalm!

Gamle mysterier..

Hva kan jeg si annet enn at det gleder mitt historiker-hjerte å se artikler som dette . Det er noe med det at det fremdeles finnes folk som prøver å løse gamle mysterier som sjarmerer meg stort. Jeg mener; jeg er jo oppfødd på mysterier fra fortiden, Indiana Jones og glossy billedbøker med dinosaurer og ufoer. (for ikke å glemme gamle Donald-historier om skulte skatter og svunne tider) Kanskje er det ikke dagens største nyhet, men man må jo finne gleder i de små ting.. Bare godt å vite at det fremdeles finnes mennesker der ute som er nysgjerrige nok til å etablere store prosjekter rundt oldtidens "mysterier". "Out of life comes death, and our of death, life. Out of the young, the old, and out of the old, the young. Out of waking, sleep, and out of sleep, waking. The stream of creation and dissolution never ceases." - Heraclitus

Sirkus Tsunami

Image
Som dere sikkert ser, forsøker jeg nok engang å eksponere Chess. Her med et julebilde som jeg bare synes var for fint til å la være! Han er ihvertfall langt mer underholdene enn ethvert tvprogram i disse flodbølgedager. Og der kommer jeg til det som egentlig lå meg på hjertet. Hvorfor er det slik at når noe galt skjer, må det være noens skyld? Hvor mange ganger har vi ikke sett repotasjer den siste uka som anklager Kripos eller UD for å gjøre en slett jobb? Vel, det finnes alltid noe å utsette på arbeid andre utfører, og det er da mye enklere å være etterpåklok enn å sitte midt i situasjonen! Bare for å ta eksempel fra den såkalte "skandalen" rundt savnet-listene; Er det ikke bedre at statsministeren antok et for høye tall, enn at det viste seg å være verre enn antatt? Hadde det ikke vært mer "skandaløst" å angi at det muligens var 70 døde, mens det i realiteten var over 1000? Bekymring er ubehagelig, men hadde det ikke vært langt tristere dersom sa

Chess

Image
Jeg for søker meg med å poste fjorårets suksess, katten min Chess. (Populært kalt Ludo, eller bare rett og slett Felis Ludens ;-) ) Han var så redd for rakettene igår, at han fortjener en plass i solen (eller på nettet om du vil) idag. Dette er et bilde tatt med mobilen, og derfor av variabel kvalitet. Jeg får komme sterkere tilbake etterhvert med ordentlige bilder, men jeg vil jo så gjerne vise han fram :-) Ellers bare en liten ting; i lys av filmkritikken min, synes jeg det var moro å ta en titt på bbc . ;-)

Godt nyttår!

...til alle som leser dette! Håper at 2005 blir et bra år, selv om det begynner på en trist måte, med en nasjonal sørgedag. Hendelser som dette gjorde 2004 til et usedvanlig tragisk år på et globalt plan. Og hendelser som dette vil sannsynligvis kreve like mange liv på sikt. Men jeg som sitter trygt i Norge kan vel faktisk ikke klage så alt for mye på året som gikk. Med anskaffelse av pus som topphendelsen, var 2004 alt i alt et fint, om enn hektisk år. Så takk alle for det gamle og godt nyttår til alle! På jorden et sted Tro ikke frosten som senker en fred av sne i ditt hår. Alltid er det på jorden et sted tidlig vår Tro ikke mørket når lyset går ned ved skumringens fall Alltid er det på jorden et sted soloppgang. - André Bjerke